Les celebracions budistes varien segons els diferents territoris, però les principals són:
- RITUS DE NAIXEMENT: en la majoria de països de tradició Therevada, quan neix una criatura, el seu pare i la seva mare la porten a un temple per donar-li un nom. Els monjos els beneeixen i esquitxen amb aigua beneïda i s’encén una espelma de cera que s’inclina perquè les gotes caiguin en un bol amb aigua.
- RITUS DE MATRIMONI: en les cerimònies de matrimoni dels països amb tradició therevada, l’home i la dona són acompanyats al temple per els amics i familiars. Allà, els monjos enrotllen un fil de cotó a la representació de buda, que tot seguit lliguen els presents (així es mostra que tothom forma una comunitat unida). En el casament es canten himnes i el superior dels monjos talla dos trossos del fil, que enrotlla als canells del nuvi i de la núvia.
- RITUS DE MORT: quan algú mor, els familiars criden un monjo per tal que pronunciï els sermons especials dedicats al difunt i reciti el “Sutra de la Mort”. Una vegada fet això, el monjo aplica “la darrera aigua” sobre els llavis del mort. Després de que el cor és rentat i vestit, els amics donen el condol als familiars amb “diners en encens”. Aquest encens es crema, a partir d’aquí es comença a parlar del difunt. A continuació s’ofereix un dinar vegetatiu als presents al ritu. Els ritus mortuoris segueixen més dies i de vegades es fan dinars per recordar la mort.
- RITUS D’ORDENACIÓ: segons el budisme therevada l’únic camí per arribar al nirvana és l’entrada a una comunitat monàstica. Per això molts joves ingressen en monestirs:
- Als 8 anys els nois reben una ordenació menor anomenada “Partida cap allà”: el nen es dirigeix amb els seus pares al monestir, al arribar allà es treu les seves millors robes i es vesteix amb una túnica groga. És el moment en que se li afaitar el cap, se li dona un bol de demanar almoina i les altres possessions d’un monjo.
- A partir d’aquí el noi estarà sempre acompanyat per un mestre i un company que li ensenyaran les deu normes dels monjos i la saviesa, la comprensió...
- Si decideix romandre en un monestir rebrà una altra ordenació als 20 anys amb una cerimònia molt important.
- En aquests moment, haurà de viure segons la disciplina monàstica budista respectant més de 220 normes.
En el cas d’una noia s’han de seguir uns passos semblants.
hola
ResponEliminaholsa
Eliminahola
Eliminaki ti pasa
ResponEliminaSala maleku xd
ResponElimina